fredag 7 oktober 2011

Ellens chokladkaka

Häromdan inventerade vi i den butik jag arbetar,
och självklart fick jag äran att räkna : just det, godishyllorna....

Gottegris som jag är, så sög jag till mig näringen när jag kramade påsarna med Haribo´s nappar och gelébjörnar.
Jag började till och med vackla i mitt omdöme och funderade på ett litet snesteg, men jag klarade mig ifrån det.

Så jag tyckte jag var värd en liten gotte-belöning,

så igår bakade jag den här chokladkakan nedan.
Självklart såg jag till att ha gott om plats i staplarna för detta ändamål ;)


Jag använde valnötter och serverade med vispad mellangrädde.
Jag tyckte att den smälte i munnen och var en riktig hit!
Min sambo tyckte den var aningen besk, vilket antagligen beror på den höga kakaohalten.
Nästa gång tänkte jag experimentera med lite rivet citronskal och en aning citronsaft, vad tror ni om det?



Till 4 personer behöver ni:

100 g mörk choklad (Jag använde Marabou premium 86%)
2 st ägg rått eller kokt eller stekt
1,3 msk sötningsmedel
0,2 dl kokande vatten
0,7 msk frystorkat kaffepulver
0,5 dl hackade pecan- eller valnötter
Till formen:
smör
0,3 dl kokosflingor
Du behöver också:
en rund tårtform med ca 20 cm diameter
Till servering:
vispgrädde
flagad choklad

Så här gör du                                                                         

1.Sätt ugnen på 200°. Smörj en form ”bröa” med kokosflingorna. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge. Hacka nötterna.
2.Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Rör ner chokladsmeten i gulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedel och nötter och blanda väl.
3.Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering och bjud vispad grädde och flagad choklad till.






Tips: Om du smälter chokladen i mikron ska det vara medelhög effekt. Se till så det inte bränns och rör om ibland

1 kommentar:

  1. Den här kakan är helt underbar! Har bakat den några gånger och den har även gjort succé bland vuxna gäster som fikabröd/efterrätt.

    SvaraRadera